Regnbåge på min näthinna

Så har även jag blivit drabbad. Av en fisk. Som vägrar att lämna min näthinna.

Dimman ligger tät över Bastasjön denna tidiga morgon på Alla helgons dag. Långt ifrån pumpor och busungar står jag utvadad till midjan och svingar mitt vinröda spö med en tung sjunklina. Den skjuter som ett spjut genom vinden och när den landar på vattenytan drar linan den flytande flugan med sig ner i djupet.

Bye, bye, baby...

Det iskalla vattnet kramar om mina ben och jag försöker kompensera genom att ha extra mycket dun på min överkropp. Jag gläds åt min nystickade mössa. Den värmer och den blev precis som jag önskade mig; en kombination av ullgarn som jag köpte av fårbonden, sidenreseter från vävmaskiner i Pakistan samt garnrester min syster inte längre hade någon användning för.

Det hugger till. Jag fortsätter dra försiktigt i linan. Det hugger till igen och spötoppen dansar. Jag drar hårdare och allt blir stilla. Motståndet är tungt. Det händer ingenting. Har jag fastnat i botten? Igen! Nej, inte igen! Jag drar lite mer i linan för att få den att lossna från bottnen. Då börjar det åter igen att dansa i spötoppen och fisken börjar gå stilla men mycket bestämt längs bottnen. Det måste vara en öring hinner jag tänka innan rusningen kommer. Nej, det är regnbåge.

Fisken är nästan svart av alla prickar. Jag har aldrig sett en sådan mörk regnbåge. Den är dessutom lekfärgad med blodröd kind och en rejäl krok till underkäke. Fenorna är stora och oskadade. Den väger 1,7 kg och jag undrar hur många år eller kanske månader den har levt i friheten.

Tyvärr sitter flugan djupt ner i halsen och regnbågen blöder när jag plockar ut den. Förlåt tänker jag när jag släcker fiskens liv. Du hade gärna fått simma några år till i vackra Bastasjön.

Allahelgonahelgen passerar utan någon mer fiskelycka. Det tycks vara myggpuppor som fiskarna riktat in sig på och vi lyckas inte hitta rätt puppa. Men bindkurs och några bindkvällar ligger på schemat innan nästa vistelse i Hökensås. Jag kan knappt bärga mig att testa nya puppor i höstens alla färger.

Och regnbågen fick jag ge bort eftersom jag saknade kylväska till den långa bilturen. Och inte fotograferade jag den heller. Som tur är så fastnade den på min näthinna. Och du kära läsare kan bara fantisera om den magiska fisken som fångades i dimmorna tidigt en Alla helgons dag långt ifrån pumpor och busungar.

Kommentarer

 1. Hej, trevlig text
  nu när jag hittat er på nätet ska det bli kul att följa era äventyr. Hur gick fisket på söndagen?
  själv skriver jag nån sorts av fiskedagbok på Facebook för mina fiskevänner, hittade er inte på FB.
  Jag tog mig friheten att lägga ut en fin bild på Jonny
  ha det gött
  Elving Bond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elving!
   Det är ju du som har fisken som numera enbart finns på min näthinna. Berätta gärna hur den smakade när du ätit den.

   Nej jag har inte Facebook utan bloggar istället men din sida är kanske öppen så att jag kan gå in och titta ändå?

   Ha det så gott så se vi kanske i Hökensås snart igen!

   Radera
  2. Hej
   jag hittade Johnny på FB så han kan följa mitt fiske , jag har den bara öppen för fiskevänner. Hoppas ni hade bra fiske i helgen , men det kanske kommer ett inlägg . Det ser ut som vintern ska komma på besök så det blir att ägna sig åt flugbindning istället
   ha det
   elving

   Radera

Skicka en kommentar