Lussefirande i trollskogen


Vad smakar bättre än en hembakad lussebulle som värmts vid elden och fått den där frasiga skorpan? Äntligen fick vi lite minusgrader i Västra Götaland och jag och min käresta, tog oss numera traditionsenligt ut i skogen för att repetera eldkunskaperna och mysa av trollskogen.

Jag tycker fortfarande att det är vansinnigt svårt att göra upp eld på det naturen erbjuder när det har regnat ihärdigt i en vecka. Även om det var minusgrader när vi var ute var mark, grenar och kvistar blöta av veckans regn. Men med envishet och rätt kunskap så går det. Vi fick eld till slut och jag fick öva mig med yxan. Tändstickor är det enda hjälpmedel vi har med oss.

Två små fåglar var ovanligt närgångna denna Lucia. Tjocknackade, svarthuvade små bollar som nästan flög och satte sig på min sambo axel. De liknade entita och talltita men hade fel lockläte och en stor vit fläck på nacken. Vad kan det vara för fågel? Detta känns bekant… Upp med fågelboken; inte lappmes, men svartmes! Jo visst hade vi redan hört dem i grantopparna men då trodde jag att det var kungsfåglar med sitt sirliga lock.

Svartmes har jag endast sett en gång tidigare i mitt liv. Och nu lyste dem upp vintermörkret för oss igen.

Glad lucia!Kommentarer