Utter i Kristianstads vattenrike

De hade ett inslag på Naturmorgon om utterfamiljen som håller till vid Naturum i Vattenriket i Kristianstad. Jag skulle dit på tjänsteresa veckan därpå och tänkte att detta får jag ju inte missa.

Efter jobb vid sjuttontiden stod jag vid Naturum och betraktade en blank vattenyta. Det fanns inte en tillstymmelse till liv. Folk passerade utan att notera min närvaro... nej förresten, den där mannen tittade nyfiket på mig och sedan ner i vattnet. När han inte såg något mer än mig gick han vidare. Då var jag inte helt fel på det ändå trots allt.

Ingen aktivitet.
Kallt väder.
Minst sagt lite smårått...

Det är ju som att fågelskåda tänkte jag och stod stilla kvar. Jag fällde upp kapuschongen och tänkte på den där fläckdrillsnäppan som jag och J letade efter en råkall decemberdag efter att larmet hade gått.  Det var vid Rinkaby skjutfält inte alltför långt ifrån där jag befann mig nu. Det var en amerikansk fågel som hade flugit fel vilket attraherar många kryssare.

Vi stod och tittade i varsin tubkikare mot revet medan vinden slet i våra kläder. Det är nog den kallaste fågelskådning som jag har gjort. Folk muttrade när den lilla fågeln inte ville visa upp sig. Här stod vi galningar och letade efter en fläckdrillsnäppa, inte olik vår egen drillsnäppa och frös tårna av oss.

Men så kom belöningen och den lilla fågeln promenerade fram från de stora stenarna som tidigare hade hållit dens närvaro dold för oss, tog några steg så att jag hann ropa ut den. Men så försvann den igen precis när de andra skådarna vridit sina tubkikare i rätt riktning. De som inte hunnit se den muttrade och kanske misstrodde de mig?

Plötsligt bubblar det till i vattenytan framför mig och några fiskar kastar sig i panik upp över ytan. Efter kommer uttern!

Och jag filmade skådespelet:


Kommentarer

  1. Grattis till utterobsen. Häftiga djur som lyckligtvis är på väg tillbaka i åarna. Har haft spår i snön på isen här hemma i bäcken de två senaste vintrarna, men inte fått se den än. /Urban

    SvaraRadera

Skicka en kommentar